poniedziałek, 13 lutego 2017

Jak wzmocnić odporność?

Zima to czas, kiedy społeczeństwo zmaga się z infekcjami i chorobami. Powodem najczęściej jest obniżona odporność. W codziennym życiu warto stosować się do kilku zasad, które pomogą nam wzmocnić odporność i nie dać się złapać chorobie. Jak mówi stare przysłowie – lepiej zapobiegać niż leczyć.

Po pierwsze – aktywność fizyczna

Lekarze bardzo często wspominają o tym aby stosować się do zasady 3x30x130. Co oznacza, że powinniśmy poświęcić na aktywność fizyczną przynajmniej 3 razy w tygodniu - 30 minut, tak aby nasze tętno osiągnęło 130 uderzeń na minutę. Stosując się do tej zasady, możemy być pewni, że odporność się wzmocni. Należy jednak pamiętać, aby nie przesadzać z ilością ćwiczeń, wbrew pozorom mogą zaszkodzić i przyczynić się do obniżenia odporności. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ zbyt intensywny i męczący wysiłek powoduje występowanie w mięśniach kwasu mlekowego, który sprawia ból. Dodatkowo wytwarzany jest kortyzol, hormon, który wpływa destrukcyjnie na układ odpornościowy.

Po drugie – czosnek

Czosnek jest najbardziej popularnym sposobem wspomagającym układ immunologiczny. Nazywany jest również naturalnym antybiotykiem dzięki swojemu działaniu antybakteryjnemu. Dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn, metali ciężkich i drobnoustrojów chorobotwórczych. Zaleca się spożywanie go w formie surowej, z dodatkiem tłuszczu lub z chlebem – dzięki temu nie podrażniamy żołądka.

Po trzecie – leki wzmacniające odporność

Leki i suplementy zawierają witaminy i minerały, które wzmacniają układ odpornościowy. To dobry i sprawdzony sposób aby ustrzec się przed chorobami. W swojej codziennej diecie dbam o to aby dostarczać organizmowi witaminy D oraz C, oprócz tego stosuję również syrop Groprinosin, który wzmacnia odporność.
Warto pamiętać, że leki uodporniające należy zażywać tylko kiedy jesteśmy zdrowi.

I ostatnie.. dieta


Ustalając codzienną dietę, nie powinno zabraknąć antyoksydantów (warzywa i owoce bogate w witaminy A, C i E), naturalnych priobiotyków (kiszonki – ogórki, kapusta, kwas chlebowy), żywych kultur bakterii (jogurty) oraz rozgrzewających zup z dodatkiem ostrych przypraw, które mają właściwości bakteriobójcze i oczyszczające (imbir, chili, curry, pierz cayenne).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz