Zima to czas, kiedy społeczeństwo
zmaga się z infekcjami i chorobami. Powodem najczęściej jest obniżona
odporność. W codziennym życiu warto stosować się do kilku zasad, które pomogą
nam wzmocnić odporność i nie dać się złapać chorobie. Jak mówi stare przysłowie
– lepiej zapobiegać niż leczyć.
Po pierwsze – aktywność fizyczna
Lekarze bardzo często wspominają o tym aby stosować się do
zasady 3x30x130. Co oznacza, że powinniśmy poświęcić na aktywność fizyczną przynajmniej
3 razy w tygodniu - 30 minut, tak aby nasze tętno osiągnęło 130 uderzeń na
minutę. Stosując się do tej zasady, możemy być pewni, że odporność się wzmocni.
Należy jednak pamiętać, aby nie przesadzać z ilością ćwiczeń, wbrew pozorom
mogą zaszkodzić i przyczynić się do obniżenia odporności. Dlaczego tak się
dzieje? Ponieważ zbyt intensywny i męczący wysiłek powoduje występowanie w mięśniach
kwasu mlekowego, który sprawia ból. Dodatkowo wytwarzany jest kortyzol, hormon,
który wpływa destrukcyjnie na układ odpornościowy.
Po drugie – czosnek
Czosnek jest najbardziej popularnym sposobem wspomagającym
układ immunologiczny. Nazywany jest również naturalnym antybiotykiem dzięki
swojemu działaniu antybakteryjnemu. Dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn,
metali ciężkich i drobnoustrojów chorobotwórczych. Zaleca się spożywanie go w
formie surowej, z dodatkiem tłuszczu lub z chlebem – dzięki temu nie
podrażniamy żołądka.
Po trzecie – leki wzmacniające odporność
Leki i suplementy zawierają witaminy i minerały, które wzmacniają układ
odpornościowy. To dobry i sprawdzony sposób aby ustrzec się przed chorobami. W
swojej codziennej diecie dbam o to aby dostarczać organizmowi witaminy D oraz
C, oprócz tego stosuję również syrop Groprinosin, który wzmacnia odporność.
Warto pamiętać, że leki uodporniające
należy zażywać tylko kiedy jesteśmy zdrowi.
I ostatnie.. dieta
Ustalając codzienną dietę, nie powinno zabraknąć
antyoksydantów (warzywa i owoce bogate w witaminy A, C i E), naturalnych
priobiotyków (kiszonki – ogórki, kapusta, kwas chlebowy), żywych kultur
bakterii (jogurty) oraz rozgrzewających zup z dodatkiem ostrych przypraw, które
mają właściwości bakteriobójcze i oczyszczające (imbir, chili, curry, pierz
cayenne).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz