środa, 11 września 2019

Pierś z indyka z pieczonymi morelami



Dziś proponuję przygotowanie przepysznej piersi z indyka w połączeniu z morelami konserwowymi :) Do pieczenia możemy użyć blachę do pieczenia lub brytfannę.

Składniki potrzebne do przygotowania pieczeni

  • 1/2 szklanki moreli konserwowych,
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • Sól jodowana,
  • 1 pierś z indyka z kością (ok. 2,5kg).

Przygotowanie pieczeni

  • Rozgrzej piekarnik do 325°C. Połącz przetwory, ocet, pieprz i sól. Połóż pierś z indyka na stojaku na dużej płytkiej blasze lub dużej brytfannie.
    Piec, bez przykrycia, do 2 godzin lub do momentu, gdy termometr wskaże 170°C, dokładając co 30 minut mieszankę morelową. Jeśli indyk zbyt szybko się przyrumieni, przykryć luźno folią. 
  • Przykryć i odstawić na 15 minut przed krojeniem.
Polecam artykuł poradnikowy dotyczący zakupu dobrej i dużej brytfanny do pieczenia. Oprócz kryteriów znaleźć tam można ranking najchętniej wybieranych propozycji.

Wartość odżywcza

100 g pieczonego indyka zawiera ok.:
  • 210 kcal, 
  • 7 g tłuszczu (2 g tłuszczu nasyconego), 
  • 72 mg cholesterolu, 
  • 75 mg sodu, 
  • 7 g węglowodanów (4,5 g cukrów, 0 błonnika), 
  • 29 g białka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz