Dziś proponuję przygotowanie przepysznej piersi z indyka w połączeniu z morelami konserwowymi :) Do pieczenia możemy użyć blachę do pieczenia lub brytfannę.
Składniki potrzebne do przygotowania pieczeni
- 1/2 szklanki moreli konserwowych,
- 1/4 szklanki octu balsamicznego,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- Sól jodowana,
- 1 pierś z indyka z kością (ok. 2,5kg).
Przygotowanie pieczeni
- Rozgrzej piekarnik do 325°C. Połącz przetwory, ocet, pieprz i sól. Połóż pierś z indyka na stojaku na dużej płytkiej blasze lub dużej brytfannie.
Piec, bez przykrycia, do 2 godzin lub do momentu, gdy termometr wskaże 170°C, dokładając co 30 minut mieszankę morelową. Jeśli indyk zbyt szybko się przyrumieni, przykryć luźno folią. - Przykryć i odstawić na 15 minut przed krojeniem.
Wartość odżywcza
100 g pieczonego indyka zawiera ok.:- 210 kcal,
- 7 g tłuszczu (2 g tłuszczu nasyconego),
- 72 mg cholesterolu,
- 75 mg sodu,
- 7 g węglowodanów (4,5 g cukrów, 0 błonnika),
- 29 g białka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz